Door de pandemie is iedereen meer thuis. Veel mensen gaan aan de slag in huis om hun omgeving prettiger te maken en omdat er nu meer tijd voor is. Wil jij je badkamer op de schop? Of ben je net verhuisd en wil je een mooie badkamer aanleggen? Lees dan dit artikel om erachter te komen waar je op moet letten.
Wand en vloertegels voor de badkamer
Er zit een groot verschil tussen wand- en vloertegels. Opzicht spreekt het voor zichzelf. Wandtegels voor aan de wand en vloertegels op de vloer. Maar zie jij nou een prachtige vloertegel die je graag aan de muur wilt, wat doe je dan. Het antwoord is simpel en deze is handig om te onthouden voor bij het tegelshoppen. Wandtegels kunnen NIET op de vloer, maar vloertegels kunnen WEL aan de wand. De reden van deze regel is omdat vloertegels harder en sterker moeten zijn omdat men erop loopt en er stress op de tegel komt. Vloertegels zijn daarom sterk en hiervoor gemaakt. Wandtegels zijn slapper en minder hardt, waardoor ze niet op de vloer kunnen want dan gaan ze kapot. Maar als je vloertegels in de badkamer aan de muur wilt, dan kan dat gewoon!
Het soort tegel voor in de badkamer
De meest voorkomende tegel in de badkamer zijn keramische tegels. Badkamertegels moeten sterk en waterbestendig zijn om lang mee te gaan. Dit is de reden waarom er vaak voor keramische tegels wordt gekozen. Keramische tegels worden op hoge temperatuur afgebakken met extra mineralen waardoor het soort tegel gewoon veel sterker is. Vervolgens wordt er een beschermende/ waterdichte glazuurlaag aangebracht op de tegel. Deze glazuurlaag zorgt er ook voor dat de tegels makkelijk schoon te maken zijn omdat het vuil- en waterafstotend zijn. Ook geïmpregneerd natuurstenen badkamertegels zijn een optie, deze houden iets beter warmte vast dan keramische tegels. Maar ze zijn ook duurder.
Waar op letten voor veiligheid in de badkamer
Veiligheid is natuurlijk enorm van belang in de badkamer. Al helemaal als je een kleine dreumes hebt rondwandelen. Let daarom goed op de ruwheid van de tegels, al helemaal de tegels die vaak nat gaan worden. Let dus op dat deze badkamertegels een antislip laag hebben zodat niemand uit kan glijden. De antislip laag wordt aangegeven met een R-waarde, die loopt van R8 tot en met R13. Voor de badkamer wordt een minimale R-waarde van 10 aanbevolen, maar R11 is nog beter. Mocht je dus een kleine hebben, neem dan een zo hoog mogelijke R-waarde, zo voorkom je misschien wel een ongelukje in de badkamer.
Geef een antwoord