Oorspronkelijk stond kunstgras bekend om het gebruik door enkele van onze grootste sportclubs. Maar je ziet het nu net zo goed in de tuin van je buren. Dus waarom gebruiken mensen het? Wat zijn de voordelen, de nadelen en wat moet je weten om een weloverwogen beslissing te nemen?
De voordelen van kunstgras in de tuin vallen echt in 3 verschillende groepen:
Levensstijl en gebruiksgemak
Het lijdt geen twijfel dat tijd in ons drukke leven kostbaarder wordt naarmate we proberen met al onze verantwoordelijkheden te functioneren. Het maaien van het gazon kan 2 tot 3 uur per week in beslag nemen en dat is voor een tuin van normale grootte. Kunstgras in de tuin heeft weinig onderhoud nodig en kan je veel tijd besparen. Het is de moeite waard om twee verschillende soorten gebruikers te noemen die het ook erg waardevol vinden: Oudere mensen die hun gazon niet fysiek kunnen maaien en mensen die niet altijd “ter plaatse” zijn om voor hun gazon te zorgen.
Geen water nodig
Naarmate ons weer warmer wordt, komt er meer druk op het beperken van het watergebruik. Beperkingen van slangleidingen kunnen een natuurlijk gazon echt vernietigen, maar kunstgras wordt niet aangetast. Een ander voordeel van kunstgras is dat het actief bijdraagt aan het milieu. Naast een aanzienlijke vermindering van het waterverbruik, krijgen we ook: Geen CO2-uitstoot van grasmaaiers op benzine, er is ook geen kunstmest nodig. Vervuiling door wegstromend water en chemicaliën in de riolering wordt geminimaliseerd.
Kunstgras in de tuin; Bijzondere omstandigheden.
Het verbaast mensen altijd om de verschillende omstandigheden te kennen waarin kunstgras gunstig kan zijn. Hier is een korte lijst:
– Huisdieren. Kunstgras kan niet worden opgegraven, het is gemakkelijk schoon te maken en steriel te houden en er zijn geen modderige poten. Hierdoor is kunstgras favoriet bij vele hondenkennels.
– Geen plassen. Geen modderige plekken om stof en vuil, geen sporen van de ligstoelen en het blijft groen, ongeacht het weer.
– Daktuinen. Als je dak niet sterk genoeg is om een natuurlijke grasmat te dragen, zal kunstgras heel mooi opvullen. Het betekent ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over het gemaaid gras.
– Geen slijtageplekken. Heel vaak, vooral met kinderen, kun je in delen van de tuin terechtkomen waar constant gebruik het gras niet goed laat groeien en kale plekken die in modder kunnen veranderen, echte problemen veroorzaken. Zorgvuldig gelegd kunstgras kan hiermee omgaan door goede afvoersystemen onder het gras.
Nadelen van kunstgras
Je kunt minder tuinieren. Andere mensen zouden dat weer als een voordeel zien. Andere nadelen? Nou, om eerlijk te zijn, zijn er niet echt. Qua prijs is het meestal minder dan bestrating of andere kunstmatige bedekkingen en als je de investering meet over de levensduur van het gras, kan het zelfs goedkoper uitpakken dan het leggen en onderhouden van natuurlijk gras.
Dingen die u misschien niet weet over kunstgras
Sommige kunstgrassen hebben een infill nodig, dit is meestal zand of rubberen kruim. Als er rubber wordt gebruikt, is het waarschijnlijk afkomstig van versnipperde autobanden. Je kunt ook kunstgras kopen dat geen infill nodig heeft. Kunstgras is oorspronkelijk ontworpen voor sportvelden en verkocht onder de naam ‘astro turf’ in de VS. De vroege versies waren niet erg succesvol, maar recentere wijzigingen hebben ertoe geleid dat kunstgras is overgenomen door zeer grote sportclubs. Met name voor hun trainingsvelden, aangezien het jaarlijkse aantal uren veldgebruik zo aanzienlijk kan worden verhoogd. Je kunt nu ook kunstgras kopen dat is gesneden als tapijttegels (maar ook op de rol). Dit wordt vaak gezien bij gekleurd gras, bijvoorbeeld terracotta tegels. Hiermee kun je gekleurde paden en omlijstingen ontwerpen.
Kijk voor meer inspiratie op: https://jouwtuininspiratie.nl/
Geef een reactie