Nog nooit was hergebruik zó gewoon als tegenwoordig. De recycle-trend heeft al ruim een decennium geleden op velerlei manieren zijn intrede gedaan. Hippe commerciële tweedehandszaakjes openden de afgelopen jaren hun deuren, waardoor je als consument niet langer aangewezen bent op smakeloze gemeentelijke tweedehandszaken. Niet langer brengt een bezoek aan een tweedehandszaak enige gêne met zich mee, want tweedehands is gewoon hip. Hergebruik draagt daarnaast bij aan een minder snel groeiende afvalstroom.
Commerciële recycling
Wie niet meedoet aan recycling en vintage koopt, loopt duidelijk achter de feiten aan. Zo bieden tegenwoordig zelfs grote spelers als Mediamarkt en Coolblue refurbished apparatuur aan op hun website. Zo koop je eigenlijk dure producten gewoon tweedehands, opgeknapt en weer als nieuw: mét garantie.
Ook Cradle to Cradle projecten, zoals het welbekende Blue City project in oud Tropicana (Rotterdam), worden steeds belangrijker voor onze samenleving. Start-ups werken hier aan projecten waarbij o.a. afval weer ingezet wordt om iets nieuws te creëren. Praktisch alle aanwezige projecten houden hiermee elkaars productie in stand en zijn zo goed als volledig circulair.
Hergebruik binnen tuinen
In de tuinwereld is het al niet anders. Ook hier wint hergebruik van materialen terrein. Zo is de circulaire tuin sterk in opkomst. Circulair, het laat zich al raden: het hergebruik van oude bouwmaterialen. Dit kunnen materialen uit de eigen tuin zijn, zoals tuintegels die nog in prima staat verkeren, maar ook tuinmateriaal afkomstig van andere tuinen en oorden.
De klant kan zijn wensen op tafel leggen bij de tuinspecialist en bijvoorbeeld kiezen voor oude klinkers, of specifiek oud hout. Waar de klant ook voor kiest: hij kan er op rekenen dat alle hergebruikte materialen in excellente staat verkeren. Ook bij de aanleg van een circulaire tuin mag je als klant er van uit gaan dat je nog jarenlang plezier zult hebben van de tuin.
Is de circulaire tuin hiermee voordeliger?
Zodra eigen tuinmaterialen hergebruikt worden, dan zal dit natuurlijk kostenbesparend zijn. Op het moment dat je kiest voor specifieke tuinmaterialen die niet gemakkelijk voorhanden zijn (denk aan bepaalde natuursteensoorten zoals antiek leisteen of mergelsteen), dan kunnen de kosten natuurlijk oplopen. De circulaire tuin maakt eigenlijk al je wensen mogelijk én je hebt een verhaal te vertellen aan anderen. Want gebruikte materialen brengen een verhaal met zich mee.
Waar komt hergebruikt tuinmateriaal vandaan?
Hergebruikte tuinmaterialen van derden kunnen afkomstig zijn uit tuinen van andere particulieren, maar ook uit bedrijfs-buitenruimten, of zelfs uit de publieke buitenruimte. Daar waar de buitenruimte gerenoveerd is, of waar men de buitenruimte anders wil herindelen, daar komt tuinmateriaal vrij, wat netjes opgeslagen wordt zolang dit in goede staat verkeerd. Dergelijke bouw- en tuinmaterialen zijn eigenlijk klaar voor hergebruik. Laat je maar verrassen!
Zoals sloophoutmeubelen enige jaren geleden een absolute interieurtrend vormden (en tot op de dag van vandaag nog steeds zijn), zo wint de circulaire tuin ook steeds meer terrein. Het wordt een tuin met een geheel eigen look gemaakt van materialen die wellicht niet overal voorhanden zijn.
Meer tips? Klik hier.
Geef een antwoord