Je zou denken dat je een grasmaaier uit je tuinhuis haalt en hop je bent vertrokken. Dit is uiteraard ook zo, maar wil je lang genieten van een gezond en groen gazon dan komt er meer bij kijken. Hoe, wanneer en met welke grasmaaier je het beste gras maait, lees je in dit artikel.
Waarom is regelmatig grasmaaien zo belangrijk?
Voor een dik en gezond grastapijt is het belangrijk om je gras regelmatig eens een flinke maaibeurt te geven. Het bevordert de kwaliteit en dikte van het gras. Zo krijgen ook onkruid en mos geen kans om het grasveld over te nemen.
Beste timming voor een eerste maaibeurt
Gras begint al vroeg in het voorjaar te groeien, bij een bodemtemperatuur vanaf 5 à 7 °C. Van zodra het niet meer vriest mag je je grasmat voor de eerste keer een maaibeurt geven. Begin maart is hiervoor een goede timing.
Op welke maaihoogte?
In het voorjaar, dus bij de eerste maaibeurt is het belangrijk dat je niet te kort maait. Een belangrijke regel is dat je niet meer dan één derde van je gras maait. Maai liever te hoog dan te laag, tussen 5 à 7 cm is ideaal.
Bij hoge temperaturen en droogte kun je een maaibeurt overslaan, wil je je gras toch eens afrijden dan doe je dat best op de hoogste stand! Op deze manier voorkom je dat de wortels gaan uitdrogen en je met gele verkleuringen gaat zitten.
Het belang van een wisselende maairichting
Bij het maaien worden de grassprietjes in een bepaalde richting geduwd, als je steeds in dezelfde richting gaat maaien dan gaan ze letterlijk gaan plat liggen. Het is dus belangrijk om regelmatig van richting te veranderenzodat de grassprietjes de andere richting in worden geduwd.
Wat met het maaisel?
Het afgemaaide gras verwijder je best direct na het maaien met een grashark. Indien je het laat liggen dan krijgt je gazon minder licht en lucht waardoor er kale plekken kunnen ontstaan.
Welke grasmaaier kiezen?
Welke grasmaaier je gaat kopen is afhankelijk van de te maaien oppervlakte én je persoonlijke voorkeuren. Heb je een heel klein gazon dan is een handgrasmaaier mogelijk interessant voor jou. Deze maaier is zeer ecologisch omdat je geen elektriciteit of benzine nodig hebt. Een bijkomend voordeel is dat hij geen lawaai maakt.
Voor kleine en middelgrote tuinen
Voor kleine en middelgrote tuinen is een elektrische grasmaaier ideaal. Hij is licht qua gewicht, je hebt weinig geluidshinder én is hij relatief goedkoop in aankoop. Er zijn 2 types namelijk de zweefmaaier en de cirkelmaaier.
Wil je niet lopen sleuren met een snoer dan is een grasmaaier op accu mogelijk een optie. Voordelen van deze type maaier zijn vooral dat hij relatief stil is in gebruik, grote bewegingsvrijheid biedt én redelijk licht is. Nadeel van deze soort grasmachine is uiteraard de accu. Je bent afhankelijk van de oplaadtijd én de accuduur. Kijk dus zeker goed naar deze twee factoren mocht je een grasmaaier op accu willen aanschaffen.
Voor een grote tuin
Voor een grote tuin kijk je best uit naar een grasmaaier op benzine of een zitmaaier. De grasmaaier op benzine heeft het grote voordeel dat je geen snoer nodig hebt. De nadelen zijn vooral geluidshinder, je moet regelmatig benzine toevoegen én is hij minder makkelijk in gebruik omdat hij zwaarder is dan de elektrische.
En als laatste heb je nog de zitmaaier. Deze maaier is ideaal als je een groot gazon hebt! Een groot voordeel van deze maaier is vooral zijn hoge maaibreedte, je bent snel klaar met het maaien. Nadelen zijn dan een relatief hoge aankoopprijs, hij is zwaar en heeft regelmatig onderhoud nodig.
Geef een reactie