Bomen zijn prachtig wanneer ze in bloei staan en fijn voor de schaduw op hete zomerdagen. Maar ze kunnen ook vreselijk in de weg staan. Met hun dichte bladerdek kunnen ze je woning van een groot gedeelte van dat geliefde zonlicht beroven. Misschien voor jou aanleiding om na te denken over het kappen van de boom. Maar kan dat zomaar, en wat komt er allemaal bij kijken? In deze blog zullen wie die vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Heb je een vergunning nodig?
Als je een boom wilt kappen heb je in sommige gemeenten een kapvergunning nodig. Zelfs wanneer de boom in je eigen tuin staat. Of je ook in jouw specifieke situatie een vergunning nodig hebt kun je beste nagaan via omgevingsloket online. Staat de boom niet op je eigen grond dan zul je altijd eerst toestemming moeten vragen aan de eigenaar.
Inschattingen vooraf
Wanneer je toestemming hebt om de boom te mogen kappen kun je je gaan bezighouden met de uitvoering. In de voorbereidende fase staan altijd twee vragen centraal. Hoe groot is de boom? En hoe ziet de omgeving van de boom eruit. Staat deze bijvoorbeeld dicht bij bebouwing of is er voldoende ruimte om de boom zonder gevaar in zijn geheel te laten vallen?
Bomen kappen met bebouwing in de buurt
Is de boom niet zo groot en staat er geen bebouwing in de buurt dan is het vrij eenvoudig om de boom te kappen. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk dat je weet wat je doet. Zowel voor je eigen veiligheid als voor de veiligheid van anderen. Maar er kan veel minder fout gaan.
Grote bomen kappen in een drukke omgeving met veel bebouwing is een veel grotere uitdaging. Het is dan ook geen schande om dat over te laten aan een vakkundige boomverzorger of hovenier. Zij zijn overal voor verzekerd en weten precies waar ze allemaal op moeten letten.
Hoe gaat het kappen in zijn werk?
Grote bomen kun je niet zomaar laten vallen. Zeker niet met bebouwing in de buurt. Een hoveniersbedrijf komt met een hoogwerker (bij hele grote bomen) of een klimtuig. Ze beginnen helemaal bovenaan in de kruin met het afzagen van takken en werken dan geleidelijk aan naar beneden. In vaktermen wordt dat het ‘uitkleden van de boom’ genoemd.
Omdat het zo’n precisieklus is kan het kappen van één boom wel een hele dag in beslag nemen. Maar door in kleine stapjes te werken blijft de veiligheid voor mens en omgeving gegarandeerd en kan het snoeiafval direct door de mensen op de grond worden verwerkt (tot houtsnippers of brandhout) of worden afgevoerd.
Geef een reactie