Een fraai gazon is zeer wenselijk. Kinderen kunnen er gezellig op spelen, maar een leuke barbecue met familie en vrienden of een middagje zonnebaden behoren dan ook tot de mogelijkheden. Het liefst willen we dan een mooi gazon hebben, zonder dat we uren moeten spenderen aan maaien, sproeien en onkruid verwijderen. Kies daarom voor kunstgras, want dan geniet je net zoveel van een groen gazon, zonder dat daar allerlei tijdrovende klusjes bij komen kijken. Daarnaast ligt een gazon van kustgras er altijd perfect bij, ongeacht het weer en de jaargetijden. Je hebt dan geen last meer van kale plekjes of vergeelde en uitgedroogde stukjes gras!
Voorkom problemen door secuur te leggen
Een gazon van kunstgras moet goed gelegd zijn als je er jaren van wilt genieten. Besteed daarom veel tijd aan een zorgvuldige aanleg. Deze moeite en aandacht zul je dubbel en dwars terugverdienen! Het aanleggen van kunstgras bestaat uit een aantal stappen die we hieronder uitleggen.
Grond egaal maken en schoonmaken
Een strak gazon bereik je door met een egale ondergrond te beginnen. Deze stap is erg belangrijk, want als de ondergrond bobbelig is, zal het kunstgras gazon straks ook oneven zijn! Verwijder dus het oude gazon, al het onkruid en losse bladeren, takjes en andere planten. Al het tuinafval moet weg om de grond aan te harken, zodat het zo egaal mogelijk wordt gemaakt. Na dit aanharken breng je een zandlaag aan van zo’n vijf tot tien cm. Water deze zandlaag vervolgens in, om hem daarna goed plat te walsen.
Onderdoek tegen onkruid
Breng een onderdoek aan om het onkruid tegen te gaan. Je kunt het beste voor een drukverdeeldoek gaan, want dit zorgt ervoor dat er geen hobbeltjes in het gazon ontstaan na verloop van tijd. Voor extra stevigheid kun je het drukverdeeldoek aan alle hoeken vastzetten.

Rollen
Als alle voorbereidingen zijn voltooid, wordt het tijd om het kunstgras aan te leggen. Kunstgras kun je eigenlijk vergelijken met tapijt, want kunstgras wordt ook opgerold geleverd. Deze kun je vervolgens uitrollen over het drukverdeeldoek. Heb je niet genoeg aan een rol? Dan kun je ook meerdere rollen naast elkaar aanleggen. Let er wel op dat alle grassprieten dezelfde kant opstaan.
Naadloos bijsnijden, lijmen en vasthaken
Helaas zijn naden onvermijdelijk als je een groot gazon hebt. Wel kun je ervoor zorgen dat deze naden zo min mogelijk opvallen. Het kunstgras moet dan heel strak worden afgesneden. Verder kun je ook eventueel een kunstgras-tape gebruiken om het gras vast te plakken. Dit voorkomt dat het gras eventueel gaat schuiven. De randen aan de buitenkant van het gazon zet je met speciale haken vast.
Borstelen
Je hebt nog even geduld nodig als je het kunstgras hebt aangelegd, want het gras moet namelijk eerst geborsteld worden. In de rol zitten de grassprieten namelijk flink platgedrukt. Deze sprieten kun je weer fris en fruitig maken door er met een harde bezem doorheen te gaan.
Instrooien
Instrooien is de laatste stap bij het aanleggen van kunstgras. Met instrooi-zand wordt het gazon zwaarder gemaakt, waardoor het gras stabieler komt te liggen.
Meer inspiratie voor je tuin? Klik hier!
Geef een reactie