De beukenhaag vinden we in de Nederlandse tuinen veelvuldig terug als tuinafsluiting of alleenstaande boom. De beukenhaag is een mooie volle plant met bladeren die naarmate het jaar vordert van kleur veranderen, het is ook een plant die de bladeren in de winter behoudt waardoor je altijd verzekerd bent van voldoende privacy.
Haagbeuk of beukenhaag?
Als je deze namen op het eerste ogenblik zou lezen zou je denken dat het hier over dezelfde plant gaat, toch zitten er een groot verschil tussen beide soorten. Dit grote verschil is het feit dat de beukenhaag in de winter zijn blad behoudt, een haagbeek doet dat niet of nauwelijks. Ook in het uiterlijk van de haagbeuk en beukenhaag zit een verschil, de bladeren van de beukenhaag zijn namelijk glad en glanzend terwijl de bladeren van de haagbeuk meer generfd en ruwer zijn. Beide planten hebben ook een andere voorkeur qua ondergrond, de haagbeuk groeit goed op kleigrond terwijl de beukenhaag het beste aard op zandgrond. Wil je een beukenhaag kopen? Houd hier dan rekening mee.

Soorten beukenhagen
Van de beukenhaag heb je twee bekende soorten, de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea) en de groene beuk (Fagus Sylvatica). Over het algemeen beschikken beide soorten over dezelfde eigenschappen buiten de standaard kleur van de bladeren, het is wel zo dat de rode beuk vaak twee tot drie keer zoveel kost. Als je een lange beukenhaag wilt aanleggen, is het niet onlogisch om juist de groene beukenhaag te planten. De reden van dit prijsverschil is dat het zaad van de rode beuk lastiger te veredelen is.
Aandachtspunten bij het planten van een beukenhaag
De wintermaanden is de ideale periode om de beukenhaag te planten, zo geef je de plant genoeg tijd om op sterkte te komen voordat hij echt gaat groeien in het voorjaar. Enkele aandachtspunten bij het planten zijn:
- Laat de beuk niet uitdrogen, laat eventuele verpakkingen rondom de wortels dus zitten totdat je deze gaat planten.
- Gebruik een grondverbeteraar zoals beukengrond.
- Had minimaal 50 cm afstand van andere beplanting, ze heeft de plant genoeg ruimte om goed dicht te groeien en heb je genoeg plek om te snoeien.
- De donkere bast van de boompjes moet boven de grond uitkomen.
- Snoei de boompjes na het planten terug, zo kunnen deze mooi dichtgroeien.
De verzorging
De verzorging of het onderhoud van de beukenhaag is relatief simpel. Het wordt aangeraden de beukenhaag tweemaal per jaar te snoeien, de beste periodes zijn juni en sept/okt. Na het terugsnoeien is de ideale periode om de grond te bemesten, zo krijgt de plant genoeg voedingsstoffen om snel helemaal te herstellen. Probeer niet om op een zonnige dag te snoeien, de binnenste bladeren die dan blootgesteld worden aan de zon kunnen verbranden. Onderhoud van de haag is dan ook belangrijk.
Geef een reactie