Eiken is misschien wel een van de meest bekende en gewaardeerde houtsoorten. Zo worden er natuurlijk heel veel meubelen en vloeren van gemaakt maar wordt het ook steeds populairder in de tuin voor het maken van bijvoorbeeld stijlvolle bijgebouwen en landelijke poorten. Eiken is een bijzonder duurzame houtsoort en is dan ook prima geschikt voor buitentoepassingen. Die duurzaamheid wordt onder andere veroorzaakt doordat Eikenhout de stof Looizuur bevat. Looizuur beschermt het hout van nature tegen schimmels en vraatzuchtige bezoekers waardoor het hout minder snel wordt aangetast en dus langer meegaat.
Zoals alle houtsoorten die buiten geplaatst worden zal ook eikenhout op termijn vergrijzen als het niet behandeld wordt. Wie het vergrijzen wil voorkomen of de levensduur verder wil verlengen kan het eikenhout behandelen door het te voorzien van een aantal lagen houtolie.
Daarmee wordt het vergrijzen voorkomen en wordt de levensduur van het eiken nog aanmerkelijk verlengd. Hoewel veel mensen dat wel zouden willen is Eiken helaas bij buitengebruik niet helemaal als nieuw te houden. Het van nature in het hout aanwezige looizuur beschermt het hout tegen schimmels en insecten maar heeft helaas als vervelende eigenschap dat die stof met van alles en nog wat reageert. Een van de stoffen waar looizuur mee reageert is water en gevolg daarvan is dat als Eiken in contact komt met water dat het dan zwart wordt.
Door het eiken te behandelen met een hoogwaardige houtolie worden zoals gezegd wel de levensduur en het vergrijzen voorkomen maar als het looizuur in contact komt met regenwater dan zal het hout toch zwart worden. Een goede houtafwerking is dampopen, wat betekend dat het hout kan blijven ademen, en zorgt er op die manier voor dat vocht in het hout rustig kan verdampen en dat komt natuurlijk de levensduur van het hout zeer ten goede. Bij langdurige waterbelasting kan er bij een dampopen systeem echter ook vocht van buitenaf naar het hout toe stromen. Normaal is dat geen enkel probleem omdat dat vocht vervolgens ook weer via dezelfde weg zal verdampen als het weer mooi weer wordt. Zo werkt het natuurlijk ook bij eiken maar zodra het vocht in contact met het hout komt zal het gaan reageren met het looizuur waardoor het hout daardoor zwart zal worden. Zwart geworden Eikenhout kan in veel gevallen zijn originele kleur weer wel teruggegeven worden door het te behandelen met Oxaalzuur.
Eiken is dan ook vanuit oogpunt van degelijkheid en uitstraling een prachtige houtsoort voor in de tuin maar hou er rekening mee dat delen die serieus in de regen komen te staan, ook als ze goed behandeld zijn, op termijn zwart zullen worden. Het kan om die reden bijvoorbeeld interessant zijn om de overstekken van het tuinhuis wat verder door te laten lopen zodat het hele tuinhuis ook bij de meeste regenbuien netjes droog blijft.
Geef een reactie