Hoewel het inmiddels niet meer het seizoen is waarin je last kunt krijgen van slakken, is het goed om te weten wat je komende zomer kunt doen als je een slakkenplaag in je tuin hebt. Overigens zal de komende winter bepalend zijn voor de hoeveelheid slakken die volgend jaar in je tuin rondkruipen. Als het namelijk een zachte winter wordt, dan zijn er veel slakken eitjes die de winter overleven en in de zomer uitkomen. Gebeurt het tegenovergestelde? Dan is de kans op overlast door slakken een stuk kleiner.
Zo red je de beplanting
Slakken kunnen je beplanting compleet vernielen door grote gaten in de bladeren te eten. En omdat slakken vooral ’s avonds en ‘s nachts actief zijn, kan het zomaar zijn dat je ‘s morgens voor een nare verrassingen komt te staan en je te laat bent om je beplanting te redden.
Wat je kunt doen om het voor de slakken minder aantrekkelijk te maken om je beplanting op de eten, is het verspreiden van cacaodoppen rondom je beplanting. Een touw van ruw materiaal helpt ook, aangezien slakken het niet prettig vinden om over het ruwe materiaal te klimmen.
Je kunt ook met agressieve middelen slakken te lijf gaan, bijvoorbeeld met slakkenkorrels of tape waarop een plakkerige substantie zit, zodat de slakken niet over de tape komen. Echter, de voorkeur gaat uit naar een milieuvriendelijke bestrijding, zoals de cacaodoppen. Koffieprut wil overigens ook werken, al is dit middel vaak wat minder effectief voor het op afstand houden van de slakken.
Beplanting tegen slakken
Gelukkig zijn niet alle soorten beplanting even populair onder slakken. Sterker nog, er is een aantal plantensoorten die slakken op afstand houdt! Denk aan het Kattenkruid, de Oost-Indische kers en de Bellenplant. Het is dus absoluut aan te raden om dergelijke beplanting in je tuin te poten.
Wat kun je preventief tegen slakken doen?
Bij langere droge periodes kan het helpen als je de grond regelmatig met een schoffel bewerkt. De droge grond vinden slakken namelijk niet prettig, waardoor ze eerder geneigd zijn om af te buigen in een andere richting. Daarnaast is het aan te raden om losse bladeren en groen dat aan het rotten is, zo snel mogelijk uit je tuin te verwijderen. Slakken houden namelijk van groenafval, zeker als het ook nog een beetje vochtig is.
Een andere manier om slakken preventief te bestrijden, is door het ophangen van vogelhuisje. Vogels eten immers slakken. Heb je kippen? Laat ze zo nu en dan los in je tuin lopen (mits je een goede omheining hebt). Kippen zijn namelijk dol op slakken.
Een ander dier dat slakken als een favoriete maaltijd ziet, zijn egels. Egels houden echter van groenafval, dat slakken juist aantrekt. Maar stel dat je al last hebt van een slakkenplaag, dan kun je besluiten om het groenafval tijdelijk te laten liggen om egels te lokken die je een handje kunnen helpen om de slakken te bestrijden.
Tot slot zijn koperen slakkenringen geschikt om de slakken op afstand te houden. Slakken hebben op de onderkant van hun lichaam zenuwen die op koper reageren. Daarom zullen ze van richting veranderen als ze met de koperen ring in contact komen.
Vraag een hovenier om advies
Naast de tips die we in dit artikel met je gedeeld hebben, kun je nog veel meer dingen doen om slakken in je tuin te bestrijden. Echter, naast slakken is er nog veel meer ongedierte waarvan je overlast kunt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan mieren en luizen.
Daarom is het aan te raden om je tuin in één keer goed in te richten. Een hovenier kan daarbij helpen. Op basis van een mooi en professioneel tuinontwerp (een specialist maakt het ontwerp in 3D) helpt een hovenier je om niet alleen een mooie tuin te maken, maar ook om de kans op ongedierte zo klein mogelijk te maken. Het laten maken van een tuinontwerp kost natuurlijk geld, maar je krijgt er een mooie tuin voor terug waarin het bovendien goed toeven is!
Geef een antwoord