Je hebt last van teveel water en je wilt er vanaf. We wonen in een land waar het nou eenmaal veel regent. Maar wat moet je met dat water en wat nou als je er overlast van hebt? De kelder of kruipruimte die vol is gestroomd na een heftige regenval, misschien de put voor de deur die overstroomd is waardoor de tuin blank is komen te staan of je wilt misschien grote vaten met regenwater wegpompen op snelle en efficiënte manier. Dan is een dompelpomp een goede oplossing. Hiermee ben je snel van het overtollige en mogelijk ongewenste water af.
Van het water af maar dit wel nog nuttig gebruiken
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onlangs verhuisd bent en er zich een vijver in de tuin bevindt waar je vanaf wilt. Of misschien heb je een groot stuk land met een waterbron wat je wilt gebruiken om de tuin mee te beregenen. Dan kun je het beste kiezen voor een tuinpomp. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de waterhoeveelheid uit de zogenoemde bron verminderd wordt en je het water kan gebruiken voor het beregenen van de tuin of stuk land. Maar wat is nou het verschil en waar moet je voor kiezen? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje.
Hoe werkt een dompelpomp?
De dompelpomp doet zijn werk onderwater, het is dus belangrijk dat de onderkant van de pomp onder water staat. Hier zit namelijk het aanzuigrooster. Via het aanzuigrooster wordt het water direct de pomp in gezogen. Het water wordt vervolgens naar de uitgang van de pomp gezogen. Op de uitgang kun je een afvoerbuis of een afvoerslang aansluiten. Hier doorheen wordt het water dan afgevoerd.
Welke dompelpomp kiezen?
Het belangrijkste om eerst vast te stellen is wat voor type water er afgevoerd moet worden. Is het alleen water, wat bijvoorbeeld de kelder heeft laten vollopen dan kun je kiezen voor een vlakzuiger. Deze zuigt al het water snel weg en laat de ruimte droog achter. Wil je juist modderachtig water of zanderig water afvoeren zoals bijvoorbeeld een ondergelopen tuin of een overvolle put, dan kun je het beste een vuilwaterpomp gebruiken. Deze pomp is gemaakt voor water met vaste delen erin te verwerken. Aan de onderzijde van de dompelpomp is in het rooster ook ruimte gemaakt om dikkere consistentie of onderdelen op te zuigen zodat de pomp niet verstopt kan raken.
Wat is een tuinpomp en wat doet deze?
Een tuinpomp of beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp. Deze wordt vaak gebruikt bij het beregenen van een tuin of een stuk gazon. De pomp heeft aan de voorzijde de aanzuig aansluiting. Hierdoor wordt het water door de pomp gezogen. Op het aansluitpunt sluit je een slang of een buis aan en deze hang je in het water. Aan de bovenzijde zit de uitgang van de pomp, hier komt het water dan weer uit.
Hoe maak je nu de juiste keuze?
Eigenlijk heel simpel. Je moet goed kijken naar jouw persoonlijke situatie. Ga je de pomp (hopelijk) eenmalig gebruiken omdat er lekkage is geweest of je wilt de vijver leegpompen om vervolgens weg te halen. Kies dan voor een dompelpomp. Ga je de pomp regelmatig gebruiken of heb je een grote tuin wat je op deze manier wilt beregenen, kies dan voor een tuinpomp.
Geef een antwoord