Een trampoline in de tuin… Vele huishoudens in Nederland hebben tegenwoordig een trampoline in de tuin staan zodat de kinderen gezellig buiten in de eigen tuin kunnen losgaan op de trampoline. De populariteit van trampolinespringen is de laatste jaren enorm toegenomen en er wordt verwacht dat dit de komende tijd nog steeds zo aanhoudt. Ondanks dat het trampolinespringen streng is beveiligd door het verplichten van een trampoline veiligheidsnet hebben vele ouders toch nog hun twijfels over de veiligheid van hun kinderen op trampolines. In deze blog wordt er antwoord gegeven op de vragen: is een trampoline wel voordelig en hoe gevaarlijk is het trampolinespringen? En hoe zorg je ervoor dat kinderen veilig kunnen springen?
Voordelen
Trampolinespringen is enorm leuk en een goede manier om je kinderen de tijd door te laten brengen. Maar wist je dat er ook wetenschappelijk bewezen is dat het trampolinespringen ook een aantal gezondheidsvoordelen heeft? Zo verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën met een half uurtje springen op de trampoline dan dat je zou verbranden als je een half uurtje zou gaan hardlopen (met een lichaamsgewicht van 75kg verbrand je met 30 minuten trampolinespringen ongeveer 205 kcal terwijl je met een hardloopsessie van 30 minuten ongeveer 175 kcal verbrandt.)!
Daarnaast kent het hardlopen nog enkele nadelen ten opzichte van trampolinespringen. Wanneer je gaat hardlopen loop je op een verharde ondergrond. Op deze verharde ondergrond hebben de botten, wervelkolom en gewrichten best wat te verduren en is het mogelijk dat hierdoor in de toekomst vervelende pijnklachten ontstaan. Bij het trampolinespringen is dit niet zo, omdat de trampoline gebruik maakt van een flexibele ondergrond die de druk niet benadrukt op de botten, wervelkolom en gewrichten.
Als laatste voordeel versterkt het trampolinespringen ook je spieren. Met name de core-, romp- en rugspieren worden versterkt. Door het trainen van deze spiergroepen kun je wellicht je toekomstige rugklachten verminderen of zelfs voorkomen.
Gevaar
Na het verplicht stellen van de veiligheidsnetten bij trampolines gebeuren er nog steeds veel ongelukken. Uit onderzoek is gebleken dat meeste ongelukken gebeuren in de eerste vijf minuten nadat het kind de trampoline op is gegaan. De kinderen gaan meestal door enthousiasme direct gekke dingen doen en dat is op de trampoline gevaarlijk. Let er dus op dat je de eerste 5 minuten even inspringt en de trampoline als het ware aftast. Een van de meest voorkomende oorzaken van deze ongelukken is wanneer er meerdere kinderen tegelijkertijd op de trampoline springen. Dit kan ervoor zorgen dat er 1 van de kinderen gelanceerd wordt door de ander. Lichte kinderen zijn hierin erg kwetsbaar en kunnen daardoor gewond raken. Probeer dus te voorkomen dat er met zijn tweeën ongecontroleerd gesprongen wordt. Een andere oorzaak van ongelukken op de trampoline is het maken van salto’s en andere moeilijke trucs. Wanneer je de trucs nog niet goed geoefend hebt en nog niet volledig onder de kan het erg gevaarlijk zijn om deze uit te voeren zonder hulp. Over het algemeen wordt gezegd dat er bij kinderen van onder de 14 jaar het grootste risico geldt, maar de praktijk vertelt vaker dat er vooral naar de vaardigheden van het kind zelf gekeken kan worden.
Zoals je hoort zitten er dus zeker wat gevaren aan het trampolinespringen, maar over het algemeen moet het goedkomen. Door deze bovengenoemde dingen in uw achterhoofd te houden bij het gebruik van de trampoline kunt u zo goed als altijd veilig te werk gaan met de trampoline.
Geef een reactie