– Van Pinkeltje, Plop, Spillebeen Klaas Vaak en de smurfen tot Sherlock Gnomes en Harry Potter –
Kabouters lijken wel eeuwig …
In het 13de-eeuwse Anatolië doken er voor het eerst kabouterfiguren op; daarna doken ze opnieuw op in het 16e-eeuwse Italië. De ordinaire “tuinkabouter” kwam tot leven in het 19e-eeuwse Duitsland in het mijngebied van Thüringen. Ze werden manueel vervaardigd en hadden ruige baarden en puntige hoeden.
Dat hebben de kaboutertjes gedaan
Aangedreven door lokale mythen en meer vrije tijd, bemachtigden kabouters een plaatsje in vele tuinen doorheen de continenten. Volgens de legende bieden kabouters bescherming, helpen ze met vervelende taken en brengen ze geluk. Tot de dag van vandaag worden ze – buiten de tuin – nog steeds gebruikt in stallen en schuren om te waken over vee en oogst.
De rode puntmuts
De klassieke rode kaboutermuts is een folkloristisch detail dat voortstroomt uit een vervlogen mediterrane visserstraditie. De vissers droegen ‘s nachts witte hoeden als ze in het donker gezien wilden worden, en rode hoeden als dat niet zo was. Volgens de folklore blijven kabouters liever “ongezien”, dus kiezen ze voor rood.
Tip: Tuinkabouter kopen? 200+ Tuinbeeld Kabouters Direct Leverbaar
Pot vol goud
Van tuinkabouters werd er ook verwacht dat ze waakten over schatten; vooral minerale schatten. Tegenwoordig brengen ze zélf ook heel wat geld in het laatje. Een populaire 19de-eeuwse houtbewerker, – het meest bekend om zijn kaboutersculpturen – was Tom Clark. Aan zijn kunstwerken werd er zelfs een heus museum gewijd: “Het Tom Clark Museum” in Davidson, NC.
Verzamelaars betalen echter het meest voor terracotta tuinkabouters. Er wordt van €50 voor een kleine tuinkabouter tot honderden euros voor antieke exemplaren neergeteld.
Altijd klaar voor een grap
In de jaren negentig kregen tuinkabouters opnieuw publieke aandacht toen een groep grappenmakers in Frankrijk, het Garden Gnome Liberation Front genaamd, bekendheid verwierf door het stelen van tuinkabouters. Ze stalen ze, namen ze mee op reis en stuurden grappige foto’s met hierop de kabouters terug naar de eigenaars.
Uitgelicht: Plastic Tuinkabouter | Kunststof Kabouters | Morgen in Huis
Van ondeugend statussymbool tot kitsch
Vroeger integreerde iedere zichzelf respecterende tuinier op zijn minst één of zelfs meerdere guitige, serieuze of ondeugende tuinkaboutertjes in zijn meticuleus onderhouden “oase van groen”. Vandaag de dag staan kabouters eerder bekend als kitsch in plaats van waardig. Er zijn nog steeds serieuze verzamelaars van tuinkabouters, maar dat zijn niet per se serieuze tuinders. Sommige mensen maken tegenwoordig pompeuze “sprookjesachtige tuinen” en creëren een grillige ruimte om hun kabouters in te plaatsen. Anderen plaatsen een tuinkabouter als humoristisch tintje.
Geef een antwoord