Een vijver aanleggen is een grote en lastige klus. Iemand die er geen verstand van heeft, weet niet waar hij/zij moet beginnen. Daarom leg ik in 5 stappen uit hoe jij jouw vijver aan kan leggen. Denk hierbij aan het aanschaffen van een vijverfilter, maar ook aan het gebruiken van de juiste materialen.
Oriëntatie
Er zijn tig soorten vijvers, dus het is belangrijk dat je weet wat voor soort je wilt. Denk hierbij aan de grootte van de vijver, maar ook de plek van de vijver is niet onbelangrijk. Het oriënteren kan lastig zijn, vooral als je zelf een vijver aan wil leggen. Overleg dus met een expert over wat haalbaar is voor jouw tuin.
Aanschaffen van materialen en producten
Wat zijn de juiste materialen om te gebruiken voor het aanleggen van een vijver? Je kunt gebruik maken van worteldoek, EPDM-folie, substraat en/of grond. Substraat strooi je op de bodem, hier kunnen vervolgens planten direct in geplant worden . Dit zorgt voor een stabiele en heldere vijver. Je kunt ook kiezen om grond te gebruiken, maar dan geen potgrond. Dan wordt de vijver namelijk troebel. Gebruik daarom speciale vijvergrond, hiermee houd je een heldere vijver. Schaf ook alvast een vijverpomp en vijverfilter aan. Zoek een geschikte vijverbak uit en kies daarbij passende producten zoals een filter.
Graven en aanleggen
Nu alle materialen in huis zijn en het ontwerp is gemaakt, kun je beginnen met graven. Graaf de vorm van je vijver uit. Het is slim om iets breder te graven dan je vijver groot is, want dan kun je een muurtje gaan metselen. Hiermee zorg je ervoor dat de wanden van de vijver strak zijn en de grond niet inzakt. Vervolgens kun je het worteldoek aanbrengen. Let erop dat je dit ruimschoots uitsnijdt. Het maakt niet uit dat er plooien zijn. Als de vijver vol is, valt dat toch niet op. Vervolgens breng je een laag EPDM-folie aan over het worteldoek.
Vullen met water en zuurstofplanten
Nu kun je de vijver vullen met kraanwater. Zorg dat je een beetje vijverwater van een andere vijver mengt met het kraanwater voorje nieuwe vijver. Dan komen er goede bacteriën in je vijver die het ecosysteem in evenwicht houden. Vergeet niet om binnen 24 uur zuurstofplanten toe te voegen, hierdoor blijft je vijver helder. Deze voorkomen ook de groei van algen.
De afwerking
Tot slot kun je de afwerking doen. Dit houdt in: de overtollige folie verwijderen, de folie verzwaren met stenen en het toevoegen van een randje boven je vijverbak. Hierdoor voorkom je dat plantgrond, dat langs je vijver ligt, in het water terecht komt. Zo blijft het water mooi schoon en kun je gaan genieten van je vijver.
Kijk voor meer inspiratie voor jouw tuin op: https://jouwtuininspiratie.nl/
Geef een reactie